Úterý, 6 srpna, 2024
DomůPro ženyUchovejte si sladké letní vzpomínky trochu jinak

Uchovejte si sladké letní vzpomínky trochu jinak

Date:

Nenechte si ujít

Svatební oznámení pro malé a intimní svatby

Pro malé a intimní svatby je každý detail obzvlášť...

Jakou kabelku pro maminku

Přemýšlíte nad tím, jakou kabelku pro maminku? Rozhodli jste...

Dětská radost v přírodě: Rodinný život v celoročně obyvatelné chatě

Hledáte dokonalé místo k bydlení, na kterém si můžete...

Uchovejte si léto ve sklenici džemu

Slunné letní dny máme neodmyslitelně spojené se spoustou druhů...

Novinky od Dr. Oetker, které potěší vaše oči i chuťové buňky

Domácí pečení může být pro leckoho forma odpočinku nebo...
- Komerční sdělení -časopis

Džemy, zvláště ty domácí, se skvěle hodí na přípravu sladké snídaně nebo na pečení. Jsou perfektním způsobem, jak si můžete kdykoliv během roku užít chuť vašeho oblíbeného ovoce a nechat se alespoň na chvilku přenést zpět do léta. Tvorba džemů je navíc opravdu jednoduchá a my vám dnes přinášíme několik tipů, jak jednoduše na to.

Recepty na domácí džemy se často v rodinách předávají z generace na generaci, ale určitě se není čeho bát a i zde je možné dát prostor své fantazii.

Jahody s proseccem ve skle

Chcete zkusit něco netradičního a přátele na grilovačce překvapit sýrem se specifickým džemem? Příprava tohoto vám zabere 30 minut a budete na něj potřebovat: 1,2 kg jahod, 1 balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker, 500 g cukru a 150 ml prosecca.

Jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Asi ¾ jahod vložte do většího hrnce a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré, ke kterému přidáme zbylé kousky jahod. Balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker smíchejte s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidejte k ovoci a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbylý cukr a prosecco a směs opět přiveďte do varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povařte minimálně 5 minut. Proveďte zkoušku želírování: 1-2 kávové lžičky horkého džemu kápněte na talířek a nechejte vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidejte 1-2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s hustotu džemu spokojeni, stačí ihned naplnit do připravených sklenic až po okraj. Sklenice po uzavření otočte dnem vzhůru a nechejte asi 5 minut odpočívat.

Jahodovo – rebarborový džem

Jahodovo-rebarborový džem s přípravou 30 minut přináší kombinaci dvou protikladů, které se skvěle doplňují a vylepší každý chléb nebo čerstvé lívance. Budete na něj potřebovat: 700 g očištěných jahod, 300 g očištěné rebarbory, 350 g cukru, 0,5 balíčku Pektinu Dr. Oetker a 1 kávovou lžičku Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g.

Do hrnce vložte jahody a rebarboru nakrájené na menší kousky a rozmixujte tyčovým mixérem na pyré. Smíchejte ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidejte k jahodové směsi. Směs přiveďte za stálého míchání k varu a asi minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, opět přiveďte do varu a za stálého míchání důkladně povařte 5 minut. Džem odstavte a přidejte 1 kávovou lžičku Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g. Proveďte zkoušku tuhnutí. Na talířek kápněte 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povařte a zkoušku zopakujte. Jakmile jste s konzistencí spokojení odeberte případnou vzniklou pěnu a plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřete, obraťte dnem nahoru a nechejte asi 5 minut stát na víčku.

Melounový džem

Meloun se stal velmi oblíbenou a svým způsobem už i tradiční součástí českého léta. Co tedy zkusit melounový džem? Jeho příprava vám zabere zhruba 60 minut a budete na něj potřebovat: 1 500 g melounu červeného (dužina bez jader), citrónovou šťávu z poloviny citrónu, 2 kávové lžičky Bourbon Extrakt Vanilka Madagaskar Dr. Oetker, 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 Dr. Oetker a 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g

Kousky melounu vložte do hrnce. Přidejte citrónovou šťávu, vanilkový extract, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 20 minut. Poté přidejte kyselinu citrónovou, odeberte případnou pěnu a naplňte sklenice až po okraj. Uzavřete sklenice a otočíte dnem vzhůru.

Meruňkovo-zázvorový džem

Meruňkový džem je pro vás určitá klasika, co si jej tedy trošku vyšperkovat a přidat do něj zázvor? Příprava této dobroty vám zabere 40 minut a budete na ni potřebovat: 2 kg zralých a očištěných meruněk (asi 2,2 kg celých), 5 cm oloupaného zázvoru,1 balíček Pektinu Dr. Oetker, 1 – 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker 20 g a 700 – 1000 g cukru podle sladkosti meruněk.

Meruňky rozmixujte a dejte do hrnce. Přidejte na plátky nakrájený zázvor. Pektin smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Směs přiveďte k varu a minutu povaříte. Přidejte zbylý cukr a povařte dalších 5-10 minut. Následně hned plňte do skleniček. Zázvor můžete (ale nemusíte) z džemu vyjmout. Skleničky otočte víčkem dolů a nechejte vychladnout.

Více chutných receptů naleznete na webu:  Naše recepty | Dr.  Oetker.   

Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek